Nyitólap Bemutatkozás Festmények Rajzok Online játékok Letölthető játékok
RETRO (emulátor) rovat Programozás (Pascal, Java stb) Vendégkönyv Üzenet Linkek

Turbo Pascal
Java

JAVA
Bevezető - A HELLO VILÁG program - A programok felépítése
Letölthető példaprogramok

Bevezető

A JAVA program egy virtuális gépen fut, emiatt platform független. Ennek előnye, hogy biztonságos, hátránya hogy lassabb mint a hagyományos programok.

JAVA programok a következőek lehetnek:
-appletek, melyek weblapokon /weboldalakon futnak.
-alkalmazások, melyek ugyanúgy futnak a gépünkön mint bármely más program.
-illetve a java program futhat mobiltelefonon vagy egyéb mobil eszközön.

A fejlesztőeszköz:
Ha alkalmazásokat vagy appleteket akarunk írni, akkor a JAVA Development Kit egy verzióját kell beszereznünk és telepítenünk a gépünkre.
Ha mobil eszközre akarunk fejleszteni, akkor a JAVA Wireless Toolkit egy verzióját kell telepítenünk a gépünkre.

Vannak fejlesztőeszközök, amelyek minden igényt kielégítő szövegszerkesztőt és egyéb programokat tartalmaznak, de én ezeket nemszeretem, maradok a parancssoros verziónál.

A JDK telepítése után az autoexec.bat fájlban be kell állítanunk a CLASSPATH változót.

Fájlok:
A forráskód kiterjesztése: JAVA. a lefordított program kiterjesztése: CLASS. A programunkat össze is csomagolhatjuk JAR kiterjesztésű fájlba (minden szükséges fájlal együtt).

Fordítás:
Appleteket és alkalmazásokat a következő parancsal fordíthatunk le:
JAVAC PROGRAMNEV.JAVA
A kiterjesztés megadása kötelező. Amennyiben a fordítás sikeres volt akkor a program semmilyen üzenetet nem ír ki, ha a fordítás nem sikerült, akkor a képernyőre kiírva láthatjuk a hibát okozó sor sorszámát, illetve a hibás sort.

Futtatás:
Ha appletet írunk, akkor azt vagy az AppletViewer nevű programmal tudjuk futtatni, vagy beillesztjü egy HTML oldalba és azt megnyitjuk a böngészőnkkel. Appletviewer alkalmazása esetén: APPLETVIEWER VALAMI.HTML. A parancs kiadása után a VALAMI.HTML fájlban lévő összes applet elindul külön-külön ablakban.
Alkalmazásokat a JAVA PROGRAMNEV utasítással futtathatjuk.
Ha mobil eszközre fejlesztünk, akkor szükségünk lesz, egy mobiltelefon Emulátorra, mely a számitógépünkön futtatni tudja a JAVA programokat. Több ilyen emulátor is létezik, célszerű olyat beszerezni, amely megegyezik azzal a mobil eszközzel amire fejleszteni akarunk.