Nyitólap Bemutatkozás Festmények Rajzok Online játékok Letölthető játékok
RETRO (emulátor) rovat Programozás (Pascal, Java stb) Vendégkönyv Üzenet Linkek

előszó
leírás emulátorokhoz
videojáték történelem
gépek:
Atari
Commodore
Sega
Nintendo
egyéb konzol
egyéb számitógép
IBM PC
legjobb játékok:
commodore 64
gameboy
nintendo (NES)
szuper nintendo
master system
game gear
MegaDrive
MegaCD
32X
egyéb
Linkek:
videók
linkek
NINTENDO gépek

A Nintendo cég főként otthoni konzolokat, illetve hordozható kis masinákat gyártott -illetve gyárt ma is. Játéktermi gépeket is készített. Amikkel én találkoztam azokban a Nintendo két népszerű otthoni gépe volt, a NES és a SNES, de készítettek azért kifejezetten játéktermi gépet is.

A teljesség igénye nélkül néhány Nintendo gyártmányú konzol:


Otthoni gépek:
Nintendo Racing 112
Nintendo Entertainment System (NES /FAMICOM)
Super Nintendo Entertainment System (SNES /SUPER FAMICOM)
Nintendo 64
Nintendo Game Cube
Nintendo Vii

Hordozható masinák:
Nintendo GameBoy /GameBoy Pocket
Nintendo GameBoy color
Nintendo GameBoy Advance
Nintendo GameBoy Advance SP
Nintendo GameBoy Micro
Nintendo DS
Nintendo Virtual Boy

És egy különlegesség:
Nintendo Family Computer /Keyboard


Otthoni gépek:
Nintendo Racing 112 (1978)
Nintendo Racing 112 Nintendo Racing 112 Nintendo Racing 112
Beépített autós játékok, melyek összesen 112 verzióban játszhatóak. Sok információ sajnos nincs róla. 9Voltal működik. Színes, de hogy hány színt tud, arról nincs információm. Sem arról milyen a proci, mennyi a ram stb. Mint látható beépítettek egy kormányt, így az irányítás egész jó lehet. Azthiszem csak keleten jelent meg ez a gép.
Link:videó a YOUTUBE-on
Link:még egy videó a YOUTUBE-on
Emulátor: ---

Nintendo Entertainment System (NES /FAMICOM) (1985)
Nintendo Entertainment System Nintendo Entertainment System Nintendo Entertainment System Nintendo Entertainment System
A Nintendo első sikeres gépe a 8bites korból. 64 színű palettából 16 szín lehetett a képernyőn (sprite-okkal együtt talán több). Jó emulátort könnyű hozzá találni, programokkal együtt. Egy-egy játék kb. 64-256 kbyte nagyságú.
Érdekes, hogy a gép még mais "él". Nagyonsok klónja létezik. A legtöbb nemhivatalos. A géppel teljesen kompatibilisek, de másképp néznek ki és az elektronika is más. Nos ezeket a klónokat még mostis meglehet vásárolni boltokban, piacokon. Azok a bizonyos sárga kis kazetták kellenek hozzá. Ezek eredeti NES játékok, csak a kártya csatlakozása a japán/amerikai FAMICOM gépével kompatibilis, nem az a lapos kártya mint az európai. Ezekből a klónokból is nagyonsok létezik, de ezek inkább csak a külsejükben térnek el, általában egy sikeres gépre akarnak hasonlítani (Megadrive, PSX, SATURN stb.) Meg kell említeni, hogy ezek a sárga kazetták valószínűleg olcsó utángyártott darabok, így a minőséggel lehetnek problémák (lefagyás, grafikus hibák stb.), illetve a programok egyrésze is feltört verzió, egy egy régi játék "megbuherálásával" keletkezett, szóval nem hivatalos kiadás. Az emulátorokhoz egy Pentium 1-es gép elegendő.
Link:100 NES játék -videó a YOUTUBE-on
Link:Super Mario Bros -videó a YOUTUBE-on
Link:Ninja Gaiden -videó a YOUTUBE-on
Emulátor: VirtuaNes, Nesticle

Snes (Super Nintendo, Super Famicom) (1991)
Szuper Nintendo Szuper Nintendo Szuper Nintendo Szuper Nintendo
A Nintendo 16bites masinája. 16bites sztereo cd-minőségű hangja van. 32768 szín megjelenítésére képes. Ismerte a hardver sprite kicsinyítés/ nagyítás/ forgatást. Volt egy beépített mode7 üzemmódja, mely egy bittérképet tetszőlegesen tudott forgatni/kicsinyíteni/nagyítani 3 dimenziós hatást keltve. (Elkészült a gépre a Doom, az azért bizonyítja hogy 3d-ben sem rossz a gép.) A Sega Megadrive nagy vetélytársa. Technikailag jobb annál, igaz később is jött ki. Emulátor van hozzá, látszólag mindent lejátszik jó minőségben. Az emulátorhoz ajánlott egy minimum Pentium 1-es gép, de inkább Pentium 2-es. A játékok mérete 500 kbyte és 3-4Mb között mozog. (A játékokat betömörítve is kezeli az emulátor, ami pozitív dolog.) Elég sok játékot lehet találni hozzá.
Link:100 SNES játék -videó a YOUTUBE-on
Link:60 SNES játék -videó a YOUTUBE-on (eredeti hanggal)
Link:Top 10 SNES játék -videó a YOUTUBE-on (eredeti hanggal)
Link:SNES-es videók a YOUTUBE-on
Emulátor: ZSNES, SNES9X

Nintendo 64 (N64) (1996)
Nintendo 64 Nintendo 64 Nintendo 64 Nintendo 64
A Nintendo átugrotta a 32 bites kategóriát és a Playstation vetélytársaként dobta piacra ezt a gépet. A játékokat kártyán tárolták, ami erős korlátozást jelentett. A hangja cd minőségű volt. 3 dimenziós megjelenítése is egész jó volt, kicsit fejlettebb is a Playstationnél. NEM könnyű jó emulátort találni hozzá. Én vagy 6-ot próbáltam mire megtaláltam az igazit. Ez sem játszik le mindent, és grafikus hibák is előfordultak. Egy-egy játék kb. 10-20 Mb nagyságú (akad 30 Mb-os is). Játékokat NEM könnyű találni hozzá. (Demo programokat esetleg.) 3d-s támogatás nem árt az emulátorhoz, emellett egy gyors proci (minimum Pentium 3-as).
Link:50 Nintendo 64-es játék -videó a YOUTUBE-on
Link:Mario 64 -videó a YOUTUBE-on
Link:1080 Snowboarding -videó a YOUTUBE-on
Link:Castlevania -videó a YOUTUBE-on
Link:Ridge Racer 64 -videó a YOUTUBE-on
Link:További Nintendo 64-es videók a YOUTUBE-on
Emulátor: Project64, 1964

Nintendo Game Cube (GC) (2001)
Nintendo Game Cube Nintendo Game Cube Nintendo Game Cube Nintendo Game Cube
A Nintendo legutóbbi csúcs gépe. 485 Mhz-es PowerPC processzor van benne. A video Chip-et az ATI gyártja. A memória speciálisan felosztott, kb. 40 Mbyte. Max. 4 kontroller csatlakoztatható hozzá, de akár a GBA-t is használhatjuk irányítóként. Az idő sajnos efölött is eljár lassan, nemsokára megjelenik a Nintendo új gépe. (kezdhetünk spórolni.)
Link:Game Cube-os videók a YOUTUBE-on
Emulátor: ---

Nintendo Vii (2007)
Nintendo vii Nintendo vii
A Nintendo legújabb csúcsgépe. A gép sebességben nemtudja felvenni a versenyt a konkurenciával. Inkább csak a Game Cube kicsit feljavított verziója. A Nintendo úgy próbál mégis versenyben maradni, hogy egyedi irányítót készített a konzolhoz, és próbál egyedi játékokat készíteni. Ezek a játékok inkább a szórakozást és a közös /családi /baráti játékot erősítik.
Link:Top 10 Vii játék -videó a YOUTUBE-on
Emulátor: ---


Hordozható gépek:
Nintendo GameBoy /GameBoy Pocket (GB) (1989)
Nintendo GameBoy Nintendo GameBoy Pocket Nintendo GameBoy Nintendo GameBoy Nintendo GameBoy
A Nintendo első hordozható masinája. Hihetetlenül sikeres volt világszerte. 8 bites Z80 processzor (4.2 mhz). 64k rom, 8k ram-ja és 8k videoramja van, 4 árnyalatú monokróm kijelzője (felbontás: 160x144), sztereó! hangja. Sajnos a képernyőjében nincs világítás, így nem mindíg lehet játszani vele. Cserében viszont az elemek sokáig bírják. (4 darab AA (ceruza) elem kell hozzá, a POCKET verzióhoz 2 darab AAA elem kell.)
A POCKET verzió kissebb, könnyebb, kevesebb elem kell hozzá (hamarabb is lemerül), és mintha a képernyője is jobb minőségű lenne.
Emulátor van hozzá. Mindegyik azért nem működik jól. Játékokat lehet találni hozzá.
Link:100 Gameboy játék -videó a YOUTUBE-on
Emulátor: VisualBoyAdvance

Nintendo GameBoy color (GBC) (1998)
Nintendo GameBoy Color Nintendo GameBoy Color Nintendo GameBoy Color Nintendo GameBoy Color Nintendo GameBoy Color Nintendo GameBoy Color
No igen, továbbfejlesztették. Színes kijelzője van, kissebb lett, gondolom több memóriát is kapott. Lejátssza a sima GameBoy játékokat is. Világítás ennek a képernyőjében sincs.
Emulátor van hozzá. Mindegyik azért nem működik jól. Játékokat lehet találni hozzá.
Link:100 Gameboy Color játék -videó a YOUTUBE-on
Emulátor: VisualBoyAdvance

Nintendo GameBoy Advance (GBA) (2001)
Nintendo GameBoy Advance Nintendo GameBoy Advance Nintendo GameBoy Advance Nintendo GameBoy Advance
Lejátssza a GB és GBC játékokat is. Szép színes kijelzője van (240x160-as felbontással 15bites szinmélységgel), és egész komoly játékok vannak rá, nagyjából a SNES szintjét üti meg a gép. 16,8 Mhz-es 32bites processzor, a Snes-ből ismert "mode7" üzemmód. Sajnos a kijelzője nem háttérvilágításos, így rosszabb fényviszonyok mellett kevésbé élvezhető -viszont cserében tovább bírja az elem/aksi (2db AA elemmel üzemel).
Emulátor van hozzá. Mindent tökéletesen lejátszik (úgy néz ki). GB és GBC játékok futtatásához is ezt ajánlom. (Windows alatt fut) Játékokat nehéz találni hozzá.
Link:100 Gameboy Advance játék -videó a YOUTUBE-on
Link:GameBoy Advance-es videók a YOUTUBE-on
Emulátor: VisualBoyAdvance

Nintendo GameBoy Advance SP (2003)
Nintendo GameBoy Advance SP Nintendo GameBoy Advance SP Nintendo GameBoy Advance SP Nintendo GameBoy Advance SP
Ugyanaz mint a GBA, csak nagyobb méretű, jobb minőségű kijelzőt kapott. A képernyője háttérvilágításos.
Emulátor: VisualBoyAdvance

Nintendo GameBoy Micro (2005)
Nintendo GameBoy Micro
Ugyanaz mint a GameBoy Advance, csak kissebb méretű, kissebb képernyője van -háttérvilágitással, beépitett akkumulátor, cserélhető előlap. Ez már nem játsza le, a régi GB és GBC játékokat.
Emulátor: VisualBoyAdvance

Nintendo DS (2005)
Nintendo DS Nintendo DS Nintendo DS Nintendo DS Nintendo DS
A Gambeboy széria újabb tagja. Szétnyitható, két képernyője van (a DS rövidítés jelentése Double Screen ="két képernyő"). Érintőképenyős, egy kis ceruzát is adnak hozzá, amivel például játékok menüjét lehet irányítani. Sajnos ezt nemsok játék használja ki. A gép 3D-s támogatást tartalmaz, valahol a Nintendo 64 szintjén van a grafika minősége (majdnem). Lejátsza a Gameboy Advance kazettákat is -újabb tipusok már nem. Beépitett litium-ion akkumulátor, van világitás a kijelzőkben. Egy 67Mhz-es és egy 33Mhz-es processzor is van benne, 4MB rammal.
Link:Nintendo DS videók a YOUTUBE-on
Emulátor:

Nintendo Virtual Boy (1995 /1997)
Nintendo Virtual Boy Nintendo Virtual Boy Nintendo Virtual Boy Nintendo Virtual Boy Nintendo Virtual Boy
Valamikor 1995-ben adták ki. Ez a kis masina állt egy irányítóból és egy szemüvegből. 3D-s megjelenítésre volt képes, vörös-fekete monokróm kijelzője volt. Nem volt igazán sikeres. Csak néhány program készült hozzá. Az első képen látható az első verzió. A többi képen újabb változat látható, ezt 1997-ben adták ki. Az új változatban egy 20 mhz-es 32 bites RISC processzor van, 1mb ram, 8kb video ram. Képernyő felbontása: 384x224 pont (talán 4 árnyalattal,de ez nembiztos). 16 bites hang.
Emulátor van hozzá. Én nemrég próbáltam ki négyet, de egyik sem volt az igazi. Vagy a játék nem indult el, vagy nagyon lassú volt, meg grafikus hibák is voltak. De az emulátorok még fejlesztés alatt állnak.
Link:Virtual Boy játékok -videó a YOUTUBE-on
Emulátor: ---


és egy különlegesség:
Nintendo Family Computer /Keyboard (1984)
Nintendo Family Computer Keyboard Nintendo Family Computer Keyboard Nintendo Family Computer Keyboard Nintendo Family Computer Keyboard
Több típus is létezett. CPU: 6502, Ram: 1K vagy 4K szabad. 2-4K video ram, 4-8K rom. Karakteres üzemmódban 28x24 karakter. Grafikus üzemmód: 256x240, 24 színnel. 5 csatornás hang. Beépített NS-HUBASIC (1.0 vagy 2.0 vagy 3.0)
Emulátor: ---