Nyitólap Bemutatkozás Festmények Rajzok Online játékok Letölthető játékok
RETRO (emulátor) rovat Programozás (Pascal, Java stb) Vendégkönyv Üzenet Linkek

előszó
leírás emulátorokhoz
videojáték történelem
gépek:
Commodore
Sega
Nintendo
egyéb konzol
egyéb számitógép
legjobb játékok:
commodore 64
gameboy
nintendo (NES)
szuper nintendo
master system
game gear
MegaDrive
MegaCD
32X
egyéb
Linkek:
linkek
Legjobb C64-es játékok
Impossible Mission

A játék célja, hogy egy épület összes helyiségét bejárjuk, minden berendezési tárgyat átkutassunk, és így puzzle darabokat gyűjtsünk össze. Kutatni úgy tudunk, ha egy berendezési tárgy elé állunk, majd a joy-t felfelé nyomjuk. Feladatunkat nehezítik a helyiségekben járőröző robotok.

International Karate+

Az egyik legjobb verekedős játék. Az International Karate folytatása. Itt három játékos küzd egyszerre a képernyőn (mindenki mindenki ellen). Küzdhetünk két gépi játékos ellen, de egy második emberi játékos is beszállhat. Játék célja, hogy minél előbb elérjünk hat pontot, vagy mire letelik az idő addigra több pontot szerezzünk mint a többi játékos. Pontokat a sikeres támadások után kapunk. Ügyesnek kell lennünk, mert a támadásoknak távolságuk van, tehát ha túl közelről/távolról ütünk/rúgunk akkor megeshet hogy elütünk az ellenfél mellett. Nagyon sokféle mozgás van a játékban. A meccsek között pontszerző bónusz játékot játszhatunk, itt a felénk pattogó labdákat kell kivédenünk. A játékban csak egy háttér van, de az tele van élettel: a víztükör hullámzik, madarak szálnak, delfinek lubickolnak a vízben, a pók szövi a hálóját stb.

Barbarian the Ultimate Warrior

Ez egy bunyós-kardozós játék. A barbár harcossal kell legyőzni az ellenfeleket, majd a végén a főgonoszt. A figurák grafikája nagyon ütős, a mozgásuk sima, a küzdelem látványos. Érdekes, hogy a kardunkkal ha ügyesek vagyunk akkor levághatjuk az ellenfelünk fejét. Erre bejön egy kis manó vagy mi, az nevet egyet és kivonszolja a holtestet. Persze ezt keményebb fokozaton már kivédi a gép. Ja, két játékos egymás ellen is küzdhet a játékban.

The Great Gianna Sisters

Super Mario klón. Sőt, a Mario játék feltölr/módosított verziója -ha jól tudom. Csak a főszereplő meg 1-2 apróság változott. Ez a verzió nekem mégis jobban tetszik, mint az eredeti. Egyébként 32 pályát kell teljesíteni benne. A grafika egész jó, vannak benne főellenfelek, tudunk felvenni lövést, még célkövető lövést is. 100 "bigyó" felvétele életet kapunk. Vannak titkos szobák (ha kék vonal van a gödörben akkor ugorjunk le bátran), titkos kövek amelyekkel például pályát ugorhatunk. Mindenképen érdemes megnézni.

Turrican 1, 2, 3

Mászkálós-lövöldözős játék, de néhány pályán űrhajót kell irányítanunk. A grafikája nagyon szép, a főszereplő irányítása nagyon jó. A pálya minden irányban scrolloz, célunk megtalálni a kijáratot, illetve megsemmisíteni a főellenségeket (amik félképernyő nagyok). Van harmadik része is. Azt nemtudom, hogy az hivatalos kiadás e, mindenesetre a játék még szebb lett mint az első két rész. Hanghatások nincsenek benne, a zene viszont a legjobbak közé való. Mindhárom játékra igaz, hogy a gép képességeit nagyon kihasználja, sokszor olyan érzésünk van, mintha 16 bites gépen játszanánk -olyan sok sprite van a képernyőn, vagy olyan szép a többrétegű scroll.

Golden Axe

A SEGA híres játéktermi gépének konverziója. A grafikája nagyon szép, három szereplő közül választhatunk. Célunk, hogy a balról jobbra haladó pályán mindenkit leverjünk aki utunkba áll. Minden pálya végén főellenségek várnak ránk. Néha kis manók szaladnak be a képbe, ezeket érdemes megütni, mert energiát, vagy varázsüveget adnak. Ha van varázsüvegünk akkor tudunk varázsolni, minél több üveget gyűjtünk annál erősebb lesz a varázslat (és másképp is néz ki). Sajnos kétjátékos üzemmód nincs a játékban, illetve egyszerre csak egy elenfél támad ránk. De minden pályán megtaláljuk azokat a sárkányokat amiknek a hátára felülhetünk és onnan küzdhetünk. A játék kicsit monoton, de nem könnyű, küzdeni kell a győzelemhez, szóval nemfogunk elaludni.

Midnight Resistance

A klasszikus CONTRA játék játékmenetét örökölte a program, egy igazi pörgős lövöldözős játék. A zenéje nagyon hangulatos. A pályák végén lévő szobákban vásárolhatunk extra életet, fegyvereket stb. A játékban vannak főellenségek, folyamatos az akció. A lemezes verzió plusz 3-4 pályát tartalmaz a kazettás verzióhoz képest.

Rick Dangerous 1-2

Egy Indiana Jones-hoz hasonló figurával kell régi romok között kincseket keresni. A terep nem elhagyott, működnek a csapdák és az ottlakó népek is az utunkat állják. A játék grafikája C64-en "tökéletes", a pályák nem unalmasak mert sokszor elágazik az út, mi választatunk hogy merre megyünk tovább. Mindenképen érdemes megnézni.

Robin Hood -Legend Quest

Robin Hood kalandját élhetjük át. Egy kastélyban kell termeket bejárnunk, kulcsokat megszereznünk, ellenfeleket lenyilaznunk, csapdákat elkerülnünk. A pálya szép, változatos, az ellenfelek is jól néznek ki, a feladatok változatosak. Érdemes kipróbálni a játékot.

R-type

Minden idők egyik legjobb űrhajós játéka. A konverzió jól sikerült. A zenéje nagyon jó, a grafika is jól sikerült. Minden ellenfél benne van, megvannak a felvehető extra fegyverek, a főellenségek pedig betöltik a fél képernyőt (második kép).

Green Beret

Akciójáték, amiben egy kommandóst irányítunk, aki egy szák léssel szál szembe az ellenséggel, hogy fogságba esett társait kiszabadítsa. Csak haladnunk kell jobbra és elkerülni /leszúrni a ránk támadó ellenfeleket. A tűzgombal szúrhatunk, a SPACE gombbal pedig a lángszórót /aknavetőt használhatjuk ha már felvettük. Négy pálya vár ránk, minden pályán főellenségekkel.

Castlevania

A NES-es játék c64-es verziója. Minden benne van ami az eredeti játákban. A grafika kicsit gyengébb, de azért elég szép. A zene érezhetően gyengébben szól, de a hanghatások mind megvannak és jól szólnak. Aki nem ismerné: a főszereplővel egy kastélyt kell bejárnunk és egy ostor segítségével likvidálnunk az ellenfeleket (zombik, csontvázak, denevérek stb.). Ha a gyergyatartókat szétütjük akkor extra fegyvereket szerezhetünk amiket a fel+tűz kombinációval használhatunk. Minden pálya (helyszín?) végén főellenség vár ránk, az utolsó ellenfelünk pedig maga Dracula gróf lesz.

Super Cars

Felülnézeti autóverseny. Körpályákon kell első helyezést elérnünk. Az elenfeleken és kanyarokon kívül például víztócsák nehezítik a dolgunkat. A játék irányítása, hangulata egész jó, el lehet vele lenni.

Mercenary

űrhajónkkal lezuhanunk a Targ bolygóra. A játék elején 5000 credit-ért bérelhetünk egy űrsiklót (béreljünk), ezzel tudunk közlekedni a bolygón. A játék elég hosszú, érdemes leírást keresni hozzá. Egyébként a végcélunk, hogy elhagyjuk a bolygót. Az ehhez szükséges eszközöket/pénzt megszerezhetjük békés úton (küldetéseket végrehajtva), de erőszakos módon is. A játék grafikája 3Dimenziós "vektoros", az épületek stb. elég jól néznek ki. Teljesen szabadon mozoghatunk, végülis azt csinálunk amit akarunk. Ez fantasztikus érzés. Amit a bolygó felszínén látunk az a játéknak csak a fele. Az épületekbe liftel jutunk le, ahol kedvünkre sétálgathatunk a szobák között. Ez a rész kicsit wolf/doom szerű. (érdemes térképet rajzolni.)

Star Wars -Empire Stickes Back

3Dimenziós "vektoros" grafikával megáldott lövöldözős játék. A témája miatt kiemelkedő. A film jeleneteit játszhatjuk újra. Először a Hoth bolygón kell azokra a gömbölyű droidokra lövöldözni, majd megjelennek a birodalmi lépegetők is. Ezekből van kétlábú és négylábú is. A kicsiket még ki tudjuk lőni, a nagyokat viszont a kilőhető kábellel kell "elgáncsolni" ahogy a filmben is. Frankó érzés ezek között a lépegetők között repkedni és küzdeni velük. Ezek után az űrben csatázhatunk a Tie vadászokkal, aszteroidákat kell kerülgetnünk stb.

Street Fighter 2

A népszerű verekedős játék C64-es verziója. 8 karakter közül választhatunk, majd végig kell verni az ellenfeleket. A szereplők mozgása, az irányítás az tökéletes (sima, nem darabos). A szereplők speciális támadásai mind megvannak. A háttér egész szép (szebb mint pl. Master System-en). A figurák rajza kicsit elnagyolt, de ez játék közben nem zavaró, és kárpótol minket a jó irányítás/mozgás -amit más játékban nem kapunk meg.

Long Life

Ez a játék csak erre a gépre készült el. Magyarkok készítették. Egyébként nem rossz játék. A szereplők grafikája szép, a mozgásuk látványos. Sajnos a mozgatás nem tökéletes, legalábbis az ugrás. A hátterek nemtöltik be az egész képet, de nagyon szépek. Maga a játékmenet jó, még újitásokat is raktak bele.


Amit még érdemes kipróbálni:

Commando
Test Drive 1-2
Street Rod
Final Fight
Last Ninja 1-3
Terminator 2
Risk
North and South

Newcomer
A gálya
A kastély